Prečo je tréning s telom lepší – Základy silovej gymnastiky

Takmer každý z nás videl gymnastiku na nedávnej olympiáde a väčšina s rešpektom pozerala na výkony gymnastov s myšlienkou, že niečo podobné je v našom prípade nepredstaviteľne a nemožné. Čo je takmer úplne pravda. Gymnastika ako šport je na najvyššej možnej úrovňi a vrcholoví športovci trénujú od 3 rokov niekoľko hodín denne, navyše pod odborným dohľadom trénera. To ale nieje pointa článku. Pointa je, že každý z nás môže ťažiť benefit z prvkov gymnastiky a to hlavne zo silových prvkov a mobilitnej  prípravy.

Ide o to, že väčšina ľudí už nedokáže ovládať svoje telo. Príťah na hrazde či klik v stojke sa im zdá ako sci-fi a sú zmierený s tým, že nedokážu zdvihnúť ruku priamo nad hlavu, sadnúť si na zem s vystretými nohami či drepnúť bez pádu na chrbát. Spodný chrbát, ramená a kolena bolia a rovnako ako ich pohybový aj zdravotný stav kolíše. A tí ktorých nič nebolí a sú ešte zdravý sú k tomu na najlepšej ceste vďaka neustálemu sedeniu a nulovému alebo zlému pohybu.

Prečo gymnastika ?

Typickým konceptom o cvikoch s telom je, že nebudujú svalovú hmotu, ale každý cvik je len cvik. Pri budovaní svalovej hmoty je jedno, z akého zdroja je svalový odpor, pokiaľ je dostatočne dlho a postačujúco intenzívny. Gymnastika má väčšiu prenosnosť do iných pohybov, ako “posilkové” cvičenie s váhou. Zapája sa pri nej viac svalov naraz, a v porovnaní s  bežným cvičením so strojmi a činkami má viac progresii, ako aj viac rôznorodosti.  Myslím, že bez debaty sa väčšina zhodneme na tom, že pohyby tela sú jednoznačne prirodzenejšie, ako fixná dráha strojov. Taktiež, o čom je zdvíhanie externých objektov, ak nedokážeme hýbať vlastným telom ?

Narozdiel od bežnej posilňovni, ktorá vám pomôže maximálne dobre vyzerať a byť silný v tlaku na lavičke, zatiaľ čo stuhnete a začnú vás bolieť kĺby, tento šport vám umožní vyzerať ešte lepšie, byť silnejším, mať ohybnosť a kontrolu nad svojím telom.

 

Čo z gymnastiky je nevyhnutné, a čo nie je pre bežnú populáciu

Začnime tým, čo nie je. Pokiaľ nemáte odborný, osobný dohľad, vybavenie, odhodlanie a odvahu, tak určite by som vylúčil všetko, čo vyžaduje otočenie sa dole hlavou, počas letu vzduchom, všetky druhy sált a podobných prvkov, kde môže dôjsť k značným zraneniam.

Čo určite je, a každý z nás by to mal využiť, sú : gymnastické kruhy/hrazda, bradla a zem-cviky na nej. Hlavne všetko, čo sa týka základnej silovej gymnastiky, ako zhyb, klik, stojka, mostík, drep na jednej nohe a lokomócie (pohyby cez priestor/animal movements). Všetko zo spomenutého dokáže dosiahnuť každý z nás, vo veľmi krátkom čase, s trochou trpezlivosti a vedenia. Progresie k týmto pozíciám zahŕňajú posilňovacie a mobilitné cvičenia pre aktívnu ohybnosť všetkých kĺbov.

Tieto pomôcky a ich variácie nám dokážu urobiť život praktickejším a krajším. Nie je to len o tom, vedieť trik na najbližšiu párty v podobe stojky alebo muscle-upu, ale o normálnom živote, a o prebúdzaní sa bez bolesti so schopnosťou zahrať si šport, behať, vyliezť pre loptu alebo si zaviazať šnúrky v stoji. Zo všetkých športov, podľa môjho názoru, je tento najpraktickejší, a to vďaka zlepšovaniu kvality života

 

Aké sú najčastejšie a ľahko riešiteľné prekážky :

Z hľadiska psychickej stránky sa jedná o pochybnosti o sebe samom, ktoré sú zbytočné. Je to strach z obtiažnosti. Môžem vám zaručiť, že bez ohľadu na to, na akej úrovni ste, je možné nájsť variáciu, ktorú zvládnete.

Z fyzického hľadiska, ak máte dve ruky, dve nohy a nemáte žiadnu fyzickú degeneráciu, nie je jediný dôvod, prečo by ste progresívne nemohli dosiahnuť akýkoľvek zo zmienených cvikov a ešte ich ťažšie alternatívy.

Hlavný dôvodom, prečo mnohokrát nie je umožnená ani progresia voči danému cviku, je ohybnosť, ktorá sa dá taktiež cielene vyriešiť. Často práve mobilita zvýši kvalitu života ešte viac, než sila. U každého je možné ohybnosť vyriešiť. Tiež som bol jedným z tých, čo sa nedokázal v stoji dotknúť kolena a teraz sa ich dokážem dotknúť nosom. Nikto sa nenarodil s tým, že nedokáže vystrieť ruky nad hlavu, či sedieť na zemi. Príklad : 53 ročný chlap začal cvičiť, lebo si nevedel zaviazať ani šnúrky – 4 roky neskôr to vyzerá takto.

 

Ako začať a pokračovať

Od toho, že sa vyberiete k najbližšej hrazde a začnete experimentovať, až po návštevu fitnes centra, ktoré ma nato výbavu a trénera, je veľa možností.  Dobrým riešením je, nájsť si niekoho, kto má s týmto športom skúsenosť, učiť sa a napredovať. Nie je to najefektívnejšia metóda, ale väčšinou funguje.

Dobrou oblasťou na to sú aj Street Workout skupiny po celom Slovensku. Ale zaručený postup je, nájsť si niekoho, kto má základné schopnosti a znalosti trénovať iných ľudí, a znalosti ohľadom správnej techniky. Keďže je potrebné zvládnuť techniku na to, aby ste na nej mohli naďalej stavať. Ak máte špecifický problém, tak to platí dvojnásobne a preto by ste mali nájsť odborného trénera, ktorý ho vie adresovať.

Dôležitým bodom je, že progres nie je stály, a preto je potrebné pokračovať, aj keď máte pocit, že ste sa za posledné 2 týždne nikam neposunuli. Nevzdávajte sa, keď nastane zhoršenie, často príde pokrok naraz, nie postupne.

„Dosiahnuť výnimočnosť nie je lineárny proces“ – Christopher Sommer

Z dôvodu, že ako tréner verím v tento typ tréningu a mam sám otestované jeho cvičenia/skúsenosti s týmto športom sme sa rozhodli, že ho pridáme aj do nášho fitnes centra, pod názvom “základy silovej gymnastiky” stredu o 19:30

Hlavným cieľom skupinového tréningu je sprístupniť svet základnej silovej gymnastiky začiatočníkom a stredne pokročilým, ktorí trénujú a to spolu s efektívnym a bezpečným progresom.

Otázky môžete písať do komentárov.

Najlepšia literátura :

Daniel Mitera: Pohyb, šport a literatúra s nimi spojená patrí medzi moje záľuby už takmer jedno desaťročie. Vždy som hľadal tie najefektívnejšie a najsprávnejšie spôsoby stravovania a tréningu. Beriem za povinnosť odovzdávať tieto dovednosti aj iným. Mám certifikácie v oblasti: The Poliquin International Certification Program (PICP™) level 2, BioSignature Level 1, CrossFit level 1 trainer, Foundations of Periodization & Program Design a desiatky až stovky kníh a neformálneho vzdelávania v oblasti výživy a tréningov. Sústredím sa hlavne na oblasť tréningov výživy spojenej s výkonom pre šport, rehabilitácie a redukciu váhy.
Leave a Comment