Vitamín D3 – najdôležitejší vitamín, čo robí a dá sa získať z jedla ?

Vitamín D je súčasťou rozpustných tukov, ktoré sú zodpovedné za funkčné vstrebávanie potrebného vápnika. Keďže vďaka tejto zázračnej kombinácii sú naše kosti silné a zdravé, nie je žiadnou novinkou, že sa o ich kvalitu aj stratu kostnej hmoty obávajú práve starší ľudia.  Avšak obrovskou záhadou je fakt, že vitamín D je omnoho viac ako len ,,obyčajný“ vitamín. Vitamín D ovplyvňuje 10 000 ľudských génov!

Slnečné lúče naštartuju v tele obranu celého imunitného systému. Čím pôsobí ako prirodzené antidepresívum, ktoré blahodarne pôsobí na rovnováhu hormonálnej sústavy.

Vedeli ste, že nedostatok vitamínu D vyvoláva príznaky akými sú sezónne depresie či dokonca rakovina? Aj navonok ,,ľahko“ oslabený imunitný systém sa dokáže zvrtnúť na problémy s kožou (ekzémy), demenciou a slabými kosťami.

Osteomalácia straší hlavne dospelých, kde zmäknutie kostí je hlavnou príčinou vyklenutých nôhohnutej chrbtice. Pri deťoch sa krehké kosti prejavujú rizikom krivice. Tá okrem stopky pre výživu kostného tkaniva udáva výstražnú červenú aj pre zdravú funkciu svalov.

Predpokladáte skutočne správne ak si myslíte, že s hladinou vitamínu D sú na tom horšie ľudia ktorý žijú v oblastiach s nízkym dopadom viditeľného slnečného žiarenia. Ale aj tí, ktorí užívajú steroidy alebo lieky na chudnutie.

Snaha dobehnúť zameškaný zdravý životný štýl však môže mať oveľa horšie následky napríklad vtedy, ak Déčko používate natoľko, až dôjde k samotnému predávkovaniu. To, že ste to s užívaním vitamínu prehnali spoznáte pri príznakoch akými sú zápcha, únava, dehydratácia či zvracanie. Aby ste sa vyhli akýmkoľvek nepríjemnostiam, je vhodné sa oboznámiť s odpoveďou na otázku:

 

Ako si vitamín D správne naordinovať?

Dávkovanie je potrebné určiť na základe krvných testov každého jednotlivca. Zvyčajne sa jedná o množstvo 80100 ng/ml.  Ideálnu variantu predstavuje vitamín D od 1000-5000 IU v kombinácii s vitamínom K2 (100-150 mcg) počas 3-4 zimných mesiacov každý deň.

 

10 jedál  zdravo nabitých vitamínom D

Olej z treščej pečene – je prírodným zdrojom omega-3 mastných kyselín obohatený s vitamínmi A, D. Tento doplnok stravy je vhodné ,,zajedať“ jednou lyžičkou 440 IU čo je viac než 100% DV. Príjem vitamínu D si môžete zdvojnásobiť aj vďaka bezplatnému a najlepšiemu zdroju vitaminu D a to pobyt na príjemnom slnečnom svetle aspoň 30 minút denne bez opaľovacieho krému.

Sardinky -V jednej konzerve sa nachádza  dávka vitamínu D až na celý týždeň.  Trocha sardiniek obsahuje 164 IU (41% DV). Najviac sú prospešné proti krvným zrazeninám a mozgovým príhodám. Ďalšou zdravou rybkou je Losos, ktorý zahŕňa 400 IU rovnako ako dravá ryba Makrela.

Tuniak – Nielen Makrely sú božskými zdrojmi zdravých olejov. Zdravou pochúťkou je aj tuniak, ktorý obsahuje 228 IU (57% DV). Avšak možno vás prekvapí fakt, že u milovaného aj nenávideného kaviáru sa nachádza 33 IU (8% DV) vitamínu D.

Surové mlieko – Najzdravším druhom na D je práve plnotučné alebo bio mlieko. V jednej šálke mlieka je prítomných 98 IU (24%DV).

Vedeli ste, že k bohatým potravinám patria aj samotné vajcia? Vhodná je aj skromná praženica z jedného vajíčka 41 IU (10% DV). A ak k nemu pridáte aj jednu šálku chutných hríbov, vykúzlite si zdravšie raňajky aj o ďalších 2 IU (1 % DV).


Na slovenskú môžete dostať vitamín D3 len za cenu poštovného (2) na stránke www.dvitamin.sk/ bez ďalších poplatkov.

Daniel Mitera: Pohyb, šport a literatúra s nimi spojená patrí medzi moje záľuby už takmer jedno desaťročie. Vždy som hľadal tie najefektívnejšie a najsprávnejšie spôsoby stravovania a tréningu. Beriem za povinnosť odovzdávať tieto dovednosti aj iným. Mám certifikácie v oblasti: The Poliquin International Certification Program (PICP™) level 2, BioSignature Level 1, CrossFit level 1 trainer, Foundations of Periodization & Program Design a desiatky až stovky kníh a neformálneho vzdelávania v oblasti výživy a tréningov. Sústredím sa hlavne na oblasť tréningov výživy spojenej s výkonom pre šport, rehabilitácie a redukciu váhy.
Leave a Comment