Vitamín C – Top jedlá, ktoré vás zbavia starostí z jeho nedostatku!

Vitamín C nazývaný aj ako kyselina askorbová je vo vode rozpustný vitamín, ktorý nielenže pôsobí ako antioxidant, ale taktiež zohráva dôležitú úlohu v udržiavaní zdravia spojivového tkaniva v našom tele. Nevyhnutným pomocníkom zostáva aj pri tvorbe kolagénu, obnove krvných ciev, ďasien a zubov.

Jeho účinok je rovnako dôležitý ako ostatné vitamíny, preto nie je vhodné aby sme nedostatočnú hladinu v organizme podceňovali. Ak sa nám jeho hladina rapídne zníži, za následok môžeme prísť k ochoreniu nazývanému skorbut. Dôsledkom ktorého dochádza k rapídnemu rozpadu kolagénu.

Nanešťastie, aj malý úbytok v jeho prijímaní spôsobuje nepríjemné zdravotné problémy, ktoré sú poväčšine spojené s prúdením krvi. Spozornieť by ste mali v prípade ak sa vám na tele objavujú modriny, suché červené fľaky alebo často zažívate krvácanie z ďasien či nosa.

 

Benefity vitamínu C, o ktorých ste možno nevedeli

Okrem spomínanej tvorby kolagénu, ktorý pomáha pri budovaní zdravej pokožky a vlasov je vitamín C úspešným kúzelníkom aj v iných oblastiach. Podporuje vstrebávanie minerálov, čím posilňuje náš imunitný systém v boji proti chrípke a nachladnutiu. Urýchľuje hojenie jaziev, rán po operácii a má blahodarný vplyv na činnosť srdca.

 

Ako na správne dávkovanie?

Denná dávka vitamínu C sa môže pohybovať až do 1000 mg pričom je nutné, aby bol vitamín rozdelený do menších dávok s postupným uvoľňovaním.  Avšak minimálne odporúčané množstvo je pre mužov len 90 mg, zatiaľ čo žena by mala prijať 75mg.

Top 10 jedál bohatých na vitamín C

Ovocie

Pomaranče namiesto pomarančového džúsu, sú nielen skvelým zdrojom vitamínu C, ale aj potrebného vápnika. Pomarančový džús obsahuje cukor, ktorý spôsobuje nechcené priberanie. Jednoduchým a účinným riešením je za deň konzumovať 1 pomaranč. V 82 mg nájdeme viac než 100% DV (Daily Value – Denná dávka).

1 kus ovocia vám postačí aj v prípade kiwi, ktoré obsahuje 64 mg (33% DV). Chutnú variantu predstavujú aj jahodygrapefruit. V ½ šálke  nájdete  42-43 mg (70-71% DV). Vitamínovú bombu v podobe 125 mg (cez 100% DV) nájdete ešte v exotickejšom ovocí akým je guava.

 

Zelenina

Vynikajúcim zdrojom vitamínu C je práve paprika. Milovníkov zelenej papriky poteší fakt, že len v ½ šálky, nasekanej, surovej papriky nájdu až 60 mg (100% DV).  Nič nestratíte ani v prípade, ak vám o niečo viac chutí červená paprika. Obsahujú nízke množstvo cukru a napriek tomu sú šťavnaté a sladké.  95 mg zahŕňa  (viac než 100% DV). Čo je lákadlom nielen pre chuťové bunky ale aj celkovú výživu.

Vedeli ste, že k výživnej zelenine patrí deťmi najmenej obľúbená brokolica a ružičkový kel? Dospelí im na chuť prichádzajú možno kvôli vysokej nutričnej hodnote.  Len pol šálky vareného ružičkového kelu obsahuje 48 mg (80% DV). Len o tri mg ho predbehla brokolica, v ktorej nájdeme až 107% DV.

Medzi najneobľúbenejšiu zeleninu patrí práve kel. Hoci 80 mg má neuveriteľných 134% DV, jeho špecifická chuť výrazne prebíja akékoľvek iné prísady. Napriek tomu nie je na škodu zamyslieť sa nad dôvodmi, prečo by sme mali tieto potraviny čo najskôr zahrnúť do svojho jedálnička.


1000mg Vitamín C s Bioflavonoidmi & Šípkami môžete zakúpiť v tomto e-shope.

Daniel Mitera: Pohyb, šport a literatúra s nimi spojená patrí medzi moje záľuby už takmer jedno desaťročie. Vždy som hľadal tie najefektívnejšie a najsprávnejšie spôsoby stravovania a tréningu. Beriem za povinnosť odovzdávať tieto dovednosti aj iným. Mám certifikácie v oblasti: The Poliquin International Certification Program (PICP™) level 2, BioSignature Level 1, CrossFit level 1 trainer, Foundations of Periodization & Program Design a desiatky až stovky kníh a neformálneho vzdelávania v oblasti výživy a tréningov. Sústredím sa hlavne na oblasť tréningov výživy spojenej s výkonom pre šport, rehabilitácie a redukciu váhy.
Leave a Comment