Najlepších 9 liečivých jedál a potravín

Zoznam týchto liečivých jedál by vedel vyriešiť mnoho chorôb a zdravotných problémov, no málokto ich užíva denne, nehovoriac o kvalite, v akej sa používajú. Všetko sú to dary prírody, ktoré sú jednoduché, ale dokonalé, plné nielen vitamínov a minerálov, ale aj super látok, o ktorých sa bežne ani nehovorí. Stravovanie je oveľa viac ako odporúčané denné dávky a vitamíny, a tieto super potraviny idú až za hranicu bežných suplementov, či bežných potravín.

Niekoľko z týchto jedál sám užívam denne. Medzi ne patrí hlavne domáci kefír, vajíčka, kurací vývar, rôzne bylinky, ale aj veci mimo zoznam, ako ľan, pečeň, mäso, kyslá kapusta, atď. Nie sú lepšie ako ostatné, no konzumujem ich hlavne z dôvodu, že ich mám čerstvé a domáce (výhody rodinnej farmy).

Domáci kurací vývar

Naše staré mamy vedeli, čo je dobré, a mali úplnú pravdu, keď povedali, že nie je nič lepšie na chorobu ako kurací vývar.

Je nápomocný pri:

  • uzdravení a ochrane čriev : dôležitosť tráviaceho traktu je dlhodobá známa, nie sme to, čo jeme, ale to, čo prejde našimi črevami
  • táto potravina regeneruje steny čriev, a tým zmenšuje priepustnosť látok, ktoré by nemali prejsť. Ďalšími mechanizmami bolo tiež preukázané, že znižuje intolerancie na jedlá, a tiež vytvára optimálne prostredie pre probiotiká
  • obsahuje : 19 aminokyselín, glykozaminoglykány, glukozamín, kyselinu hyalurónovú, chondroitín sulfát, minerály a kolagén
  • protekcii kĺbov a udržaní krásnej pokožky :  obsahuje veľké množstvo prírodného kolagénu, ktorý podporuje regeneráciu  kĺbov a kože. Okrem toho obsahuje aj glukozamín, ktorý znižuje zápal šliach a kĺbov a znižuje bolesť
  • zvýšení funkcie imunitného systému a detoxikácii : okrem toho, že zlepšuje črevnú mikroflóru, obsahuje tiež aminokyseliny, ako glycín, glutamín a prolín, ktoré pomáhajú tvorbe glutatiónu – najsilnejšieho ľudského antioxidantu, ktorý telo zbavuje ťažkých kovov.
  • zvýšení funkcie metabolizmu a hlavne anabolizmu. Primárne vďaka funkcii glycínu, glutamínu a arginínu – veľmi podstatné aminokyseliny pre svalový rast glutamín, glycín, prolín.

Vajíčka

Asi najdostupnejšia zdravá potravina, ktorú môžete dostať v dobrej kvalite, či už v obchode alebo od babky. Je jednou z mála potravín, ktorú konzumujem takmer každý deň a využívam v množstve receptov.

Je výborný zdroj proteínu – celé aminokyselinové spektrum, najskôr najlacnejší zdroj vysoko kvalitných bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie a silu nášho tela, dokonca aj šťastie, vďaka zvýšenej produkcii serotonínu.

Výborný zdroj zdravých tukov a zdravého cholesterolu- hlavne omega 3 mastných kyselín a  zvyšujú hladinu HDL (zdravého cholesterolu).

Vysoký obsah luteínu a karotenoidov – zlepšujú funkciu očí. Ich absorbovateľnosť je lepšia s listovou zeleninou.

Tým, že obsah obsah tukov a proteínov je vysoký,  táto potravina nás dokáže aj dlhodobo zasýtiť, a tým pádom pomáha pri redukcii hmotnosti.

Ďalšia vec je vysoký obsah cholínu, ktoré naše telo dokáže vyrobiť len vo veľmi malých množstvách, ale zároveň je veľmi dôležitý ako pre funkciu pečene, tak pre neurologické funkcie a sústredenie kvôli neurotransmiteru acetylcholín.
Okrem luteínu a karotenoidov, vajíčka tiež obsahujú aj veľké množstvo kolagénu, ktorého benefity som spomínal pri vývare z kostí.

No, ako pri všetkom, nie je vajíčko ako  vajíčko a  kvalita je veľmi dôležitá – klietkové obsahujú menej živín, ako vajíčka kurčiat vo voľnom výbehu, presnejšie : 1/3 menej cholesterolu, ¼ menej saturovaného tuku, ⅔ viac vitamínu a 2x viac Omega 3 kys., 3x viac vitamínu E, a 7x viac karoténu  a 10x menšia šanca na salmonelózu.

Čučoriedky

Podceňovaný bobuľovitý plod, ktorý sa môže porovnávať svojou liečivosťou vína, či cesnaku.

Bojuje so starnutím, podporuje mozgovú činnosť, trávenie a pomáha pri chudnutí.

Ako to robí ? Obsahuje silné antioxidanty ako  resveratrol a luteín. Určite sa oplatí spomenúť aj kyselinu gallovú, ktorá pomáha protekcii a zlepšení nervového systému, a tiež  pôsobí ako protirakovinová látka. Okrem toho obsahuje tiež vitamín C a K a veľké množstvo vlákniny.

 

 

Ľan

Táto dostupná a lacná super potravina má veľa nepoznaných efektov medzi, ktoré patrí aj zlepšovanie hormonálneho systému. Ideálne pre ženy po menopauze, ako prevencia osteoporózy a ďalších problémov, ale rovnako aj pre mužov, ktorí chcú držať optimálnu hladinu estrogénu. Okrem toho je plná vlákniny, ktorá má schopnosť viazať estrogén z tráviaceho traktu predtým, než sa vstrebe. Kvôli vláknine a  alfa-lipoovej kyseline, tiež zlepšuje trávenie.

Pomáha pri chudnutí a na krásnu kožu a vlasy, a to vďaka alfa-lipoovej kyseline (omega 3) a vitamínu B. Za spomenutie tiež určite stojí aj to, že vie zabraňovať rakovine prsníka vďaka lignanom, ktoré patria k polyfenolom. Podporujú tiež rast probiotík v črevách a zabraňujú šíreniu plesní a kandidy.

Pomletý može byť ideálny ako nízko sacharidová zdravá náhrada múky do mnohých potravín alebo do kefíru. Rýchlo oxiduje, takže ho netreba dlho skladovať v pomletej forme.

Kapustová zelenina – brokolica, karfiol

Alebo cruciferous vegetables ako je označovaná v angličtine. Napriek tomu, že kel má osobitné miesto, aj ďalší členovia si zaslúžia čestné miesto :  konkrétne brokolica, ružičkový kel, žerucha, reďkev, karfiol a ďalšie. Patria k najlepším jedlám pre zdravý hormonálny systém. Kapustová zelenina má jeden z najväčších obsahov mikronutrientov (vitamíny, minerály a iné fytonutrienty), spomedzi všetkých potravín. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C,E,K, folátu, karotenoidov (beta-karotén, luteín, zeaxantín) a veľa minerálov a vlákniny.

Čo je na nich také výnimočné a dôležitejšie, to sú glukosinoláty. Tieto látky spôsobujú chuť kapustovitých rastlín, čo je však podstatnejšie, počas trávenia sa zmenia na indole-3-carbinol (hlavna zlozka indonalu). Ta je hlavne známa ako protirakovinová zložka pre prsia, hrubé črevo, žalúdok, pľúca a pečeň, ale aj ako hormonálny stabilizátor.
A to v niekoľkých cestách :

  • pomáhajú ochraňovať poškodenie DNA
  • deaktivujú karcinogény
  • majú antivirálne a antibiotické účinky
  • majú protizápalové účinky
  • pomáhajú pri úmrtí buniek (apoptosis) – napr. pri mutácii buniek
  • obmedzujú šírenie rakovinových buniek

Poznámka : ľudia so zníženou funkciou štítnej žľazy by ju mali konzumovať len varenú.

Kefír

Fermentovaný mliečny nápoj z himalájskych húb – jedlo najbohatšie na prírodné probiotiká, lepšie ako Acidko a iné mŕtve pasterilizované mliečne kultúry. Benefitom zdravého črevného systému a probiotikám sa budem venovať osobitne v ďalšom článku, kvôli dôležitosti tejto témy. V skratke-tým, že lieči črevnú mikroflóru, silne prispieva k celkovému zdraviu, a to v podobe zlepšenia imunity, zosilnenia kostí, zníženiu alergií, ničí škodlivé baktérie v tele, podporuje detoxikáciu. Vďaka fermentácii nebude robiť problém ani ľudom s intoleranciou na laktózu. Tiež je výborný na liečenie chronického zápalu hrubého čreva. Ideálne tento nápoj robte z domáceho kozieho mlieka, ak nie tak kravského, v žiadnom prípade z UHT odtučneného kupovaného mlieka.

Medzi probiotiká s najväčším obsahom v kefíre patria : Bifidobacteria species, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus caucasus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus, Acetobacter,Leuconostoc.
Poznámka : je možné ho kúpiť cez bazoš.

Huby

Huby sú ako bylinky, už malé množstvo môže byť vysoko liečivé. Je ich nespočetné množstvo a sú zadarmo v lesoch, len ich treba vedieť pripraviť a nájsť si čas na ich zbieranie, ktoré ma tiež blahodárne psychické účinky. Medzi vzácne huby so silným účinkom patria :


Shitake (Lentinus edodes alebo húževnatec jedlý) má protinádorové účinky, znižovanie hladiny cholesterolu a vysokého krvného tlaku, pri bolestiach a zápaloch kĺbov. Taktiež podporuje imunitný systém a tvorbu energie.

Obsahuje veľa podstatných a kvalitných bielkovín, vitamínov (hlavne B) a minerálnych látok (vápnik, fosfor, železo a draslík). Obsahuje tiež látky ako :

Lentinán – podporuje tvorbu bielych krviniek, má protinádorovú aktivitu a stimuluje T a NK bunky (imunitný systém).

Eritadenín – znižuje vstrebávanie cholesterolu do krvného riečiska/riečištia

Ergosterol – protivírusové schopnosti.

.

Reishi (Ganoderma lucidum alebo Lesklokôrovka obyčajná)

Reishi obsahuje látky pôsobiace imunostimulačne, antibakteriálne a antivirálne. Prírodný antioxidant, ktorý pôsobí proti voľným radikálom, účinkuje ako prevencia proti starnutiu. Pomáha regenerovať pečeň po zaťažení ťažkými liečivami, alkoholom a hepatitídou. Kyselina ganoderová znižuje krvný tlak, lipoproteíny (LDL) a hodnoty trigliceridov v krvi. Ďalšími vlastnosťami Reishi sú zastavovať kašeľ, premieňať hlieny a pôsobiť antiastmaticky. Taktiež znižuje toxické a vedľajšie účinky chemoterapie a rádioterapie, podporuje a reguluje T a B lymfocity, potlačuje rozširovanie nádorových buniek.

Chaga – (Inonotus obliquus alebo ryšavec šikmý

Plná bežne nedostupných látok ako : Beta-D-Glukánov, fytosterolov a   betulínov, ktoré majú účinky na imunitu, prevenciu rakoviny, antivirálne účinky, podporujú pankreas a slezinu.

Podľa ORAC (odzrkadľuje schopnosť danej látky neutralizovať voľné radikály), tiež jeden z najsilnejších antioxidantov na svete.

Ďalšie huby s podobným účinkom, ktoré sú rovnako dobre sú :

Yun Zhi (Trúdnikovec pestrý alebo Coriolus versicolor)

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus alebo Oyster)

Cordyceps (Žezlovka)

Poznámka : tieto huby nie sú jedlé v surovom stave a každá si vyžaduje špecifickú prípravu.

Bylinky a korenia

Pod bylinky a korenia zaraďujeme aj kurkumu, koriander, petržlenovú vňať, oregano, sumac, kari , škoricu, rozmarín, šafrán, cesnak, čili, zázvor, klinček, rascu, kôpor, tymián, šalviu a repík.

Bola by potrebná osobitná kniha na opis a vymenovanie efektov z hľadiska rôzneho využitia, od aromaterapie, cez čaje, až po bežnú konzumáciu. V skratke povedané, každú jednu by ste mali mať doma a hľadať príležitosť, kedy ju použiť, ak vám záleží na vašom zdraví. Najviac by som vyzdvihol protizápalové účinky kurkumy, cesnaku, zázvoru, sumacu a ako prevenciu cukrovky, škoricu. Kurkuma, kari, oregano, cesnak a mnoho ďalších v boji proti rakovine, ale aj kopu rôznych efektov aromaterapických olejčekov.
Viac ako polovica vymenovaných korení patrí, podľa ORAC (odzrkadľuje schopnosť danej látky neutralizovať voľné radikál), medzi najsilnejšie antioxidanty sveta.

(https://www.superfoodly.com/orac-values/)

Kel

Jedná sa o zeleninu, ktorá je najviac nahustená nutrientmi, medzi ktorými nechýba chlorofyl, vitamín A,B,C,K, a iné fytonutrienty a minerály, ako magnézium a vápnik.  Konkrétne, 50g kelu dokáže pokryť potrebu vitamínu A,K a C pre daný deň. Hoci obsahuje veľmi malé množstvo tuku, aj ten je omega 3.

Okrem iného, obsahuje vitamínu C a A, obsahuje tiež ďalšie silné antioxidanty, ako Quercetín a Kaempferol. Okrem toho funguje aj ako bojovník proti rakovine, a to vďaka sulforafánu a indol-3-karbinolu. Ako väčšina zeleniny má veľmi nízky GI a veľa vlákniny. Tým pádom je ideálnou potravinou na každý deň, či už k jedlu alebo do smoothie.

a na každý deň či už k jedlu alebo do smoothie.

Daniel Mitera: Pohyb, šport a literatúra s nimi spojená patrí medzi moje záľuby už takmer jedno desaťročie. Vždy som hľadal tie najefektívnejšie a najsprávnejšie spôsoby stravovania a tréningu. Beriem za povinnosť odovzdávať tieto dovednosti aj iným. Mám certifikácie v oblasti: The Poliquin International Certification Program (PICP™) level 2, BioSignature Level 1, CrossFit level 1 trainer, Foundations of Periodization & Program Design a desiatky až stovky kníh a neformálneho vzdelávania v oblasti výživy a tréningov. Sústredím sa hlavne na oblasť tréningov výživy spojenej s výkonom pre šport, rehabilitácie a redukciu váhy.
Leave a Comment