Mliečny kefír – recept

kefír

Mliečny kefír

Ingrediencie:

4 poháre kvalitného plnotučného mlieka – ideálne „čerstvé mlieko“(oficiálne legislatívne označenie produktu) nie ošetrené pomocou UHT

4 lyžice kefírových zŕn ( kefír) 

 

Príprava:

Kefírové zrná umiestnime do čistej, sterilizovanej nádoby. Vhodná je napríklad zaváraninová fľaša so sterilizovaným vekom. Zrná zalejeme mliekom a nádobu pevne uzavrieme. Necháme odstáť pri izbovej teplote 24 hodín. Po prvotnej fermentácií, ktorá v nádobe prebieha pomocou sita oddelíme tekutinu od kefírových zŕn (pre dlhodobé skladovanie zŕn viď. poznámku nižšie). Musíme dbať na to, že pri prelievaní kefíru do inej nádoby je vopred potrebná jej sterilizácia. Po oddelení zŕn, môžeme kefír konzumovať alebo skladovať v pôvodnej nádobe v chladničke.

Kefír môže byť uskladnený po dobu max. jedného roka,  no čím dlhšie je uchovávaný, tým je jeho chuť prirodzene kyslejšia.

*Kefírové zrná- nakoľko obsahujú živé kultúry, je nutné udržiavať ich v prostredí s vysokým obsahom živín. Po použití zŕn a pre zachovanie ich vlastností, sa skladujú v osobitnej sterilizovanej nádobe v plnotučnom mlieku, v chladničke. V pomere 1 lyžica zŕn ku 1 poháru mlieka. Takto uskladnené majú trvanlivosť približne jeden týždeň. Pokiaľ zrná plánujeme uchovať dlhšie, pridávame 1 pohár mlieka (na 1 lyžicu zŕn) každý týždeň počas skladovania.

Pokiaľ sú zrná uchovávané v chladničke, nie je nutné sa obávať procesu fermentácie mlieka na kefír nakoľko chlad tento proces inhibuje. Zrná sú náchylné na svetlo a teplo, čo musíme zohľadniť aj pri vkladaní zŕn to čerstvo sterilizovaných teplých nádob.

Pri príprave kefíru z kokosového či mandľového mlieka, je taktiež nutné uchovávať zrná v plnotučnom mlieku, nakoľko iné mliečne alternatívy neobsahujú laktózu potrebnú pre ich výživu.

 

*Porcie: z uvedeného množstva približne 1 liter kefíru

*V jednej porcii: 150 kcal, 8g tuku, 8g bielkovín, 12g sacharidov

*uvedené kalorické hodnoty sú orientačné, nakoľko pri príprave kefíru je možné použiť rôzne druhy mlieka

 

Kefirové zrna sa dajú zakúpiť napríklad na tejto stránke, alebo často krát ich ľudia darujú na bazoši.

Daniel Mitera: Pohyb, šport a literatúra s nimi spojená patrí medzi moje záľuby už takmer jedno desaťročie. Vždy som hľadal tie najefektívnejšie a najsprávnejšie spôsoby stravovania a tréningu. Beriem za povinnosť odovzdávať tieto dovednosti aj iným. Mám certifikácie v oblasti: The Poliquin International Certification Program (PICP™) level 2, BioSignature Level 1, CrossFit level 1 trainer, Foundations of Periodization & Program Design a desiatky až stovky kníh a neformálneho vzdelávania v oblasti výživy a tréningov. Sústredím sa hlavne na oblasť tréningov výživy spojenej s výkonom pre šport, rehabilitácie a redukciu váhy.
Leave a Comment