Coffee Power nap – ako zo seba dostať maximum

Chcete vedieť, ako získať najviac energie, keď sa vám uprostred dňa nič nechce ?
Je to účinnejšie ako káva, či zdriemnutie. Jedná sa o “coffenap”, inak povedané špeciálna kombinácia kávy a zdriemnutia spolu.

Takže postup vyzerá takto :

  1. Vypiť bio kvalitnú čerstvo pomletú nespálenú kávu spolu s kokosovým tukom a škoricou (môže byť aj bez).
  2. Nastaviť si budík na 20 minút a ľahnúť si do kľudnej miestnosti.
  3. Vychutnávať si energiu po zvyšok dňa.

Ako to funguje, že káva nenarušuje náš spánok  ?

Áno, nemýlite sa, káva poškodzuje spánok, ak sa vypije 7 hodín pred spánkom, čím bližšie, tým viac, no jej účinok nastupuje až po absorbovaní, čo je 20 a viac minút po vypití.

Káva a spánok majú viac spoločného ako si myslite, konkrétnejšie, spánok redukuje množstvo adenozínu na receptoroch, na ktoré sa upína aj kofeín. Takže kofeín je o to účinnejší po krátkom zdriemnutí.
Upozornenie: Ak pijem päť káv do dňa, nie, nepomôže mi vypiť aj šiestu. Všetkého veľa škodí.

Nespite viac ako 20 minút, inak to bude mať opačný efekt (ešte väčšiu ospalosť).

Pár výskumov pre Geekov :

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9401427 Suppression of sleepiness in drivers:combination of caffeine with a short nap.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20164566 Caffeine and Adenosine.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9401427 Suppression of sleepiness in drivers: combination of caffeine with a short nap.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8936399 Counteracting driver sleepiness: effects of napping, caffeine, and placebo.

http://www.clinph-journal.com/article/S1388-2457(03)00255-4/abstract The alerting effects of caffeine, bright light and face washing after a short daytime naps.

Daniel Mitera: Pohyb, šport a literatúra s nimi spojená patrí medzi moje záľuby už takmer jedno desaťročie. Vždy som hľadal tie najefektívnejšie a najsprávnejšie spôsoby stravovania a tréningu. Beriem za povinnosť odovzdávať tieto dovednosti aj iným. Mám certifikácie v oblasti: The Poliquin International Certification Program (PICP™) level 2, BioSignature Level 1, CrossFit level 1 trainer, Foundations of Periodization & Program Design a desiatky až stovky kníh a neformálneho vzdelávania v oblasti výživy a tréningov. Sústredím sa hlavne na oblasť tréningov výživy spojenej s výkonom pre šport, rehabilitácie a redukciu váhy.
Leave a Comment