Neznámy zázrak prírody – Cejlonská škorica

Ďalšiu perlu, ktorú musím spomenúť po kurkume, ktorej som sa venoval naposledy je škorica, ale nie akákoľvek, presnejšie Cejlónska škorica (alebo Cinnamomum Verum).

Táto škorica rastie na Srí Lanke a Madagaskare. Väčšina ľudí pozná len bežnú škoricu (cassia), ktorá rastie v Číne a nemá ani z ďaleka tak pozitívne účinky. Môže byť až priam toxická, práve kvôli obsahu látky kumarín, ktorá spôsobuje mnohé problémy, vrátane poškodenia pečene a obličiek a neguje tiež efekt vitamínu K. Obsah tohto toxínu je u škorice Cassia viac ako 100 násobný (4% oproti 0.04% v Cejlónskej škorici).

Hoci Cejlónska škorica je o niečo málo drahšia, jej účinky sú zázračné a to hlavne v oblasti metabolizmu glukózy (krvného cukru) a inzulínovej senzitivity, ktorej poškodenie je hlavným dôvodom pre vznik cukrovky. Má tiež vysokú spojitosť s Alzheimerom, či priberaním a chudnutím.

Ako rozoznám Cejlónsku škoricu ?

Cassia je hrubšia. Kruh, ktorý tvorí, je maximálne dvojvrstvový. Cejlón je tenšia a stáča sa aj v desiatich vrstvách. Vôňa Cassie je klasická škoricová, oproti jemne citrónovej, ktorú ma Cejlón. Ďalšie rozdiely môžete vidieť na obrázku.

Odporúčaná dávka tejto superpotraviny je 3g denne.
Je možné ju objednať vo veľkom množstve, napr. na Buywholefoodsonline alebo je bežne dostupná v bio obchode.

Pod jej ďalšie benefity možno tiež zaradiť, že je anti-mikrobiálna, anti-parazitická a tiež likviduje voľné radikáli. Okrem toho, na základe výskumov znižuje krvný cukor, zmenšuje príjem jedla a znižuje LDL cholesterol.

 

Ďalšie výskumy

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3326760/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Davis+Yokoyama+Cinnamon

Daniel Mitera: Pohyb, šport a literatúra s nimi spojená patrí medzi moje záľuby už takmer jedno desaťročie. Vždy som hľadal tie najefektívnejšie a najsprávnejšie spôsoby stravovania a tréningu. Beriem za povinnosť odovzdávať tieto dovednosti aj iným. Mám certifikácie v oblasti: The Poliquin International Certification Program (PICP™) level 2, BioSignature Level 1, CrossFit level 1 trainer, Foundations of Periodization & Program Design a desiatky až stovky kníh a neformálneho vzdelávania v oblasti výživy a tréningov. Sústredím sa hlavne na oblasť tréningov výživy spojenej s výkonom pre šport, rehabilitácie a redukciu váhy.
Leave a Comment