Ranné vtáča ďalej doskáče – alebo aké výhody má ranný tréning

Po rannom tréningu a namáhavom dni, niet väčšej odmeny, ako si ľahnúť do postele a dopriať si kvalitný spánok. Dôvodom pre skorý spánok môže byť aj ranný tréning, na ktorý sa tešíte. Tým, že necvičíte v neskorých večerných hodinách, sa vám bude ľahšie zaspávať a to vďaka ustálenejším hormónom. Ďalším, veľmi dôležitým faktorom spánku, ktorý nadobudne zlepšenie je pravidelnosť a čas, kedy zaspávame. Viac o spánku a prečo sú tieto veci dôležité v článku.

 

Ak trénuješ ráno, hormóny a metabolizmus sú na tvojej strane.

Ak sa rozhodnete trénovať ráno, využijete prirodzený hormonálny cyklus človeka počas dňa, a budete trénovať s najvyššou hladinou testosterónu, ktorý vám pomôže schudnúť z tuku a nabrať svalovú hmotu. Cvičenie tiež zvyšuje rýchlosť metabolizmu, čo sa nám ráno, na začiatku dňa hodí, či už do práce pre lepšie sústredenie, alebo dlhodobo, na zníženie podkožného tuku.

 

Ak stým raz začneš, tvoja pravidelnosť bude lepšia, a tým sa zlepšia aj výsledky.

Ráno je ľudská teplota nižšia a ťažšie sa telo dostáva do pohybu, aj keď je telo po spánku oddýchnuté. Nik vás nepozve o 7 ráno na narodeninovú oslavu, či pracovné stretnutie, a zároveň necítite únavu z ťažkého dňa. Jediným dôvodom, prečo vynechať ranný tréning, je to, že vám chýba odhodlanosť.

Hlavnou príčinou pre rannú pravidelnosť je, že sa ťažšie hľadá výhovorka. Je to najlepšia cesta, ako naštartovať deň spolu s kvalitnou kávou.

 

Tvoja nálada, produktivita a sústredenie sa zlepší

Cvičenie vo všeobecnosti zlepšuje náladu, a to prostredníctvom endorfínov, ktoré sú s ním spojené. Ranným cvičením sa naštartujete do dňa, získate správnu náladu, ktorá vám vydrží až do večera. Väčšine z nás trvá niekoľko hodín, kým sa naštartujeme do nového dňa a cvičením to nedosiahneme len fyzicky, v podobe metabolizmu, ale naštartujeme tiež náš mozog, čím dokážeme v práci pracovať plne sústredení, a s dobrým pocitom, že máme povinnosť voči svojmu telu a zdraviu za sebou.

 

Ako sa stravovať pred ranným tréningom

Výhodou ranného tréningu je, že vaše glykogénové (cukrové) zásoby sú z väčšej časti vyčerpané. Tým pádom ste ráno pripravený na spaľovanie tuku.

Pohár studenej vody s cejlonskou škoricou má dobrý termogenický účinok, a tým napomáha chudnutiu. Cejlonská škorica pomáha tiež regulovať glukagón a inzulín, čo podporí spaľovanie tuku, a má tiež účinok na zrýchlenie metabolizmu. Druhou možnosťou je dobrá, kvalitná káva, ktorá obsahuje kofeín s kokosovým olejom a cejlonskou škoricou. Oba nápoje pomôžu pri chudnutí z tukových zásob. Ďalším bonusom je, že vaše raňajky budú zdravšie, keďže človek má väčšiu tendenciu sa stravovať zdravo v okolí tréningu. Pokiaľ stíhate, môžete si dopriať niečo ľahké v malom množstve, bez obsahu sacharidov, minimálne 1 hodinu  pred tréningom (kyslé mlieko, orechy, či kúsok syra, sardinky alebo 20g proteínu).

Cieľom je zvýšiť metabolizmus, znížiť kortizol (stresový hormón) a nezmeniť spaľovanie tuku/inzulín.

 

Dôležité je poriadne sa rozcvičiť

Teplota tela po prebudení je najnižšia z celého dňa, a preto je najdôležitejšie rozcvičiť sa. Telo má ideálnu teplotu fungovania do ktorej sa dostaneme najlepšie pomocou rozcvičky. Rozcvičením sa predídeme zraneniam, zlepšíme spaľovanie tuku a výsledok nášho tréningu v oblasti sily a zdravia. Kvalitná ranná rozcvička a cvičenie môže tiež slúžiť ako prevencia proti ťažkostiam s bolesťami chrbta pri sedavej práci.

 

Záver – Ranný tréning spraví Váš deň produktívnejším

Hoci väčšina štúdií ukazuje, že večerný tréning je lepší pre nadobudnutie sily, stále tu máme niekoľko benefitov, prečo trénovať ráno, a to nielen ohľadom tela a chudnutia, ale aj ohľadom mysle, nálady a produktivity.

Daniel Mitera: Pohyb, šport a literatúra s nimi spojená patrí medzi moje záľuby už takmer jedno desaťročie. Vždy som hľadal tie najefektívnejšie a najsprávnejšie spôsoby stravovania a tréningu. Beriem za povinnosť odovzdávať tieto dovednosti aj iným. Mám certifikácie v oblasti: The Poliquin International Certification Program (PICP™) level 2, BioSignature Level 1, CrossFit level 1 trainer, Foundations of Periodization & Program Design a desiatky až stovky kníh a neformálneho vzdelávania v oblasti výživy a tréningov. Sústredím sa hlavne na oblasť tréningov výživy spojenej s výkonom pre šport, rehabilitácie a redukciu váhy.
Leave a Comment